čtvrtek 1. srpna 2013

Koktejlky pro upírku

Upírka Draculaura představuje své nové (přes půl roku staré) šaty ze světlého kordonetu. Není na nich celkem nic výjimečného, ale k upírce se mi zdají vhodné.






A když je řeč o upírech, trocha faktů o revantech a vampýrech:

Revenanti:
Jsou mrtví, kteří se vrací zpět na svět. Nezaměňovat s duchy, protože mají hmotná těla. Spatřit mrtvého nevěstilo nikdy nic dobrého, ale revenant škodit nemusel.

Vampýři:
Upír - je osoba jednoznačně zlá, vrací se z hrobu, aby škodil. Napadá lidi, nejdříve členy své vlastní rodiny. Nemusí nutně sát krev, i když to často dělá, může způsobit smrt už jen tím, že je viděn. Ve střední Evropě bývá pro něj typické ještě žvýkání svého rubáše nebo částí vlastního těla.

Mora (žena), morous (muž) - jde o živou posedlou osobu, která má dvojníka. Ten se v noci pohybuje a škodí lidem. Je do jisté míry astrální, nemůže vstoupit normálně dveřmi a dostává se do místností pode dveřmi nebo klíčovou dírkou. Může ale působit i hmotně a své oběti dusí zalehnutím.

Vlkodlak - člověk, který na sebe bere zvířecí podobu. I on vlastně patří mezi revenanty, protože podle středověké představy tím, že na sebe vezme zvířecí podobu, v podstatě umírá a ožívá znovu až poté, co se opět stává člověkem. Ve středověkých legendách je přeměna člověka ve zvíře synonymem smrti.

Nachzehrer (nebo také Nachtzehrer, noční pojídač) - zvláštní forma vampýra v německy mluvících zemích. Nachzehrer pojídá rubáš, oblečení i vše, co kolem sebe najde. Okusuje i vlastní ruce. Potom vydává chrochtavé zvuky podobné praseti. Jeho žvýkání způsobuje úbytek sil a smrt všem, kteří žijí poblíž hrobu. Žvýkáním mohl Nachzehrer nabrat síly a nakonec opouštět hrob a útočit na živé.

Žádné komentáře:

Okomentovat