čtvrtek 5. listopadu 2015

Zaječí skok

Dnes si s Teresou uděláme výlet na "Zaječák." Zaječí skok je přírodní rezervace asi dva km od Jihlavy a překrývá se s evropsky významnou lokalitou nazvanou také Zaječí skok. Zájmem ochrany jsou strmé skalní útvary nad pravým břehem řeky Jihlavy, suťový les a teplomilnější druhy rostlin. Rezervace má rozlohu zhruba 1, 5 ha, tedy se tu setkává mnoho biotopů na malé ploše. Jde o nejstarší přírodní rezervaci na Vysočině, německy byla nazývána Hasensprung. Přes rezervaci vede turistická červená trasa z Jihlavy do Rantířova a po cestě se nachází vyhlídka z oněch skal nad řekou nazvaná také Zaječí skok.

Trasa vede z jihlavské městské části nazvané Staré Hory a je to z větší části celkem pohodlná a široká cesta, jež se nachází po celou tůru mezi řekou Jihlavou a železnicí do Rantířova, vede lesem i mezi poli. Až okolo samotného Zaječího skoku vidíme spíše úzké pěšiny lesem.




Po cestě narazíme na různé úkazy, zde bezejmenný rybníček

Pozůstatek stavení.




Kousek pod vyhlídkou Zaječí skok se dostaneme k tomuto pomníku u řeky. Jde o připomínku dávné tragédie, při níž se v řece utopily tři děti. V těchto místech v 17. století vedl říční brod a onoho osudného dne byla voda divočejší než bývalo zvykem. Pamětní desku kdosi před staletími umístil v blízkosti místa tragédie. Jednoho dne však deska zmizela. Ve 20. letech 20. stol. desku našli pod říčními naplaveninami.

Na desce zhruba stojí (omluvte chyby a nedokonalosti, lépe to rozluštit nešlo, něco je ubrané, něco přidané a vymyšlené):

In 1968 17. Angeleus
des Peter Lehels Bürgergürttlers in Iglau drei eigenen Kinder Peter Paul, David und Martha von Gießhübel gehendalhier ins Watter gefallen und Ihr Lebendarin eingebült.
Deren Seelen Gott gnä dig fein Wolle.

A přibližný překlad:

V r. 1698, dne 17. srpna, Petera Lehelse, obecního pastýře v Jihlavě, tři vlastní děti Peter Paul, David a Martha jdouce od Vyskytné zde spadly do vody a své životy zde zanechaly. Jejich duši Bůh okopej jemnou vlnou (hodně vymyšlená věta) = tedy něco ve smyslu budiž jim země lehká, či Bůh buď milostiv jejich duši.

Spodek desky je už méně čitelný.



V pozadí už samotná vyhlídka Zaječí skok nad příkrými skalami.

K Zaječímu skoku se váže pověst. Ta vypráví o zlém rytíři z Plandrů, který během štvanice zbil a zabil nemohoucího starce. Najednou kolem proběhl zajíc a rytíř se jej jal pronásledovat. Rytíř zajíce doháněl, a tak zajíc skočil ze skály nad řekou. Rytíř donutil koně ke skoku za ním, dole však oba zahynuli. Jako připomínka této události je do kamene nad řekou otisknuta podkova. A podle této události získala oblast název Zaječí skok.
V pozadí na kameni vidíte otisknutou podkovu.
 Byla mlha, takže výhled zamlžený.





Nápis na ceduli:
ZAJEČÍ SKOK (VYHL.)
522 m
PRVNÍ PŘÍRODNÍ REZERVACE NA VYSOČINĚ
Z r. 1933 S TEPLOMILNÝMI DRUHY ROSTLIN



Žádné komentáře:

Okomentovat