středa 2. září 2015

Zámek Lysice

Lysice leží zhruba na půli cesty mezi Svitavami a Brnem, kousek od Kunštátu, který jsme navštívili minule, proto Sněhurka navštívila i tento zámek.

Barokní zámek byl původně vodní tvrz. V první polovině 16. stol. ji přestavěli na renesanční zámek, později ji čekala barokní a empírová přestavba. Dnešní vzhled zámku byl vytvořen na přelomu 19. a 20. století. Uvnitř se nachází bohaté sbírky především z 19. stol. nábytku, zbraní, obrazů, skla, porcelánu, historických dřevěných terčů, dvě knihovny. Jedna z prohlídkových tras (2. patro zámku) představuje bydlení hraběcí rodiny Dubských

Zámek různě přecházel z majitele na majitele, z dědice na dědice, to zde ani vypisovat nebudu, kdo má zájem, najde si. Po druhé světové válce byl zámek na základě Benešových dekretů zestátněn a po roce 1947 byl jako památka první kategorie zpřístupněn veřejnosti. Rekonstrukce interiérů proběhla v letech 1966-1972. Další rozšíření prohlídkových okruhů bylo v roce 1999-2000. Od r. 2002 je objekt Národní kulturní památkou.





Kolonáda s krytým ochozem kolem zámecké zahrady. Zahrada je součástí jednoho z prohlídkových okruhů, takže není přístupná bez vstupenky.








 Vnitrní nádvoří.



 Výstava náhrobních kamenů ve sklepení.

Žádné komentáře:

Okomentovat