neděle 26. července 2015

Vyšehrad

Po loňské návštěvě Prahy se Stacií přichází nyní nová hvězda další návštěvy letem Prahou Chelsea. Její exkurze začíná u metra Vyšehrad. Protože vystoupila směrem od kraje Prahy, musí přejít lávku pro pěší přes magistrálu, aby se dostala na stranu, kudy se jde k Vyšehradu a při té příležitosti se rozhlédla po Nuselském mostě i do dáli po Praze.



 Žižkovská věž měří 216 metrů a jde tak o nejvyšší stavbu Prahy. Vznikla v rozmezí let 1986 -1992 především k telekomikačním účelům. Ve výšce 93 m je umístěna observatoř, jíž tvoří tři oddíly Ozvěny Prahy, Obrazy Prahy a Zlatá Praha a zažijete tam interaktivní zábavu, tedy různá videa, ozvučená závěsná křesla aj. také tu najdete restauraci a šestihvězdičkoý hotel.


Prošla kolem Kongresového centra a už se dostala k jednomu ze vstupů na Vyšehrad. Zde Táborská brána.

Leopoldova brána.

Cestou narazila na rotundu sv. Martina. Je to nejstarší stavba na Vyšehradě a nejstarší dochovaná stavba tohoto typu v v celé Praze. Vznikla v 11. století, kdy vládl kníže Vratislav II. Hrozila jí dvakrát demolice, jednou za Husitů a po druhé kvůli možné nové silnici na Pankrác v 19. století.


Pohledy z ochozu

Zde již míříme ke kostelu sv. Petra a Pavla a ke Slavínu.


 Hřbitov Slavín









Kostel sv. Petra a Pavla založil kníže Vratislav II. kolem roku 1070. Na popud Karla IV. byl v roce 1369 přestavěn. V letech 1575 - 1576 proběhla další, tentokrát renesanční přestavba. V období 1885 - 1887 byl kostel přestavěn pseudogoticky podle projektu Josefa Mockera a vypadá tak dosud. V letech 1902 - 1903 byly ještě postaveny průčelní věže podle architekta Františka Mikše. Autor reliéfu na hlavním portálu je sochař Štěpán Zálešák.


 Nyní jíž místo opouštíme po strmém schodišti a cestou se naskytuje nádherný pohled na Prahu

Poslední foto z vyšehradské zdi a jdeme dolů na Rašínovo nábřeží.

Žádné komentáře:

Okomentovat