úterý 28. července 2015

Staré město

V další fázi procházky jsem se Přemístili na pařížskou ulici, jež obsahuje obchody plné luxusu, ale na každém rohu je cítit moč. Nicméně, domy tu mají krásné fasády.




Nyní se Chelsea nachází v ulici U Starého hřbitova, jejíž zeď židovského hřbitova je lemována stánky se suvenýry a fotograf má kousek za zády Klausovou synagogu, ale tu nemůžete logicky vidět.


Teď jsme se přesunuli ke Staronové synagoze v Červené ulici. Je to nejstarší synagoga v České republice a nejstarší dochovaná synagoga v Evropě, pochází ze 13. století. Gotickou stavbu tvoří dvojlodní síň, kterou dělí dva pilíře, jež nesou pětidílnou klenbu. Je hrozné, jak se do většiny kostelů platí vstupné, věřící člověk se ani nemůže jít pomodlit.



Po té jdeme Maiselovou ulicí a narážíme na Maiselovu synagogu. Vznikla jako soukromá synagoga Morděcheje Maisela v letech 1590 až 1592. Na základě privilegia Rudolfa II. ji vystavěl Juda Coref de Herz. Po požáru roku 1689 obnovena a v roce 1864 přestavěna. V letech 1982 -1905 ji potkala další přestavba v novogotickém slohu podle Alfréda Grotta.


 Přesunuli jsem se na Mariánské náměstí, kde stojí Městská knihovna .

..... a v Nové radnici sídlí Magistrát hlavního města Prahy. Budova byla postavena ve stylu pozdní secese v letech 1908 až 1911 podle projektu architekta Osvalda Polívky. Vnější plastickou výzdobu nají na svědomí pánové Mařatka, Sucharda a Šaloun.

Pak jsem se přesunula na Malé náměstí a Karlovou ulicí pokračovala dál. Tito atlanti stojí u portálu domu právě na počátku Karlovy ulice blízko Malého náměstí.

Dále jsem pokračovala ulicemi Jilskou a Na Perštýně, z nichž pochází následující fotky, a dostala se na křižovatku s ulicemi Národní a Spálená, ale o tom již v dalším článku. Tyhle krkolomné úzké uličky jsou velmi fotogenické a ráda se jimi procházím.







Žádné komentáře:

Okomentovat