středa 6. července 2016

Boží muka a Rokštejn

Tak opět po roce, máme tu Vánoce. Kdepak, vlastně návštěvu hradu Rokštejn. Tentokrát z něj mnoho fotek není, jen čtyři, ale to stačí, však už ho znáte z minulých let. Na výlet vyrazila má prostorově nejvýraznější Barbie. Z čeho ten velký zadek má, je záhadou, zjevně ze vzduchu, protože, jak vidíte, žije aktivním turistickým životem a vůbec ji nekrmím. Tedy zpátky k tématu, na jedné z cest vedoucích na Rokštejn narazíte i na Boží muka této podoby:

Boží muka jsou drobná sakrální stavba většinou ve tvaru sloupu a symbilizují sloup, u kterého byl bičován Ježíš Kristus. Od 15. století začínají být kamenná, od poloviny 18. století se začínají objevovat i zděná Boží muka. Ta na fotografiích byla vloni zrestaurována, takže jsou jako nová. Náklady na restauraci činily 140 300,- Kč.

Patka je nejspodnější část Božích muk, dá se říci, že je to takový sokl. Na patku navazuje dřík, který bývá dlouhý 1, 5 až 2 m.
Hlavice zakončuje tuto stavbu. Bývají to různě tvarované budky s nikami či reliéfy. Zde původně kamenný a již neexistující křížek byl nahrazen kovovým.
 Chudák Barbie, je jí vidět až do krku.

A konečně se dostáváme ke zřicenině hradu Rokštejn.




Žádné komentáře:

Okomentovat