sobota 9. ledna 2016

Národní divadlo, most Legií a Střelecký ostrov

Na programu blogu dnešního dne bude opět nějaký ten putovní článek. Tentokrát vyrazila na výšlap Prahou Nikki a jako první zastávku si dala u Národního divadla. Na prvním obrázku se nachází Nová scéna, která byla slavnostně otevřena v roce 1983 a od té doby se často umisťuje na prvních příčkách v anketách o nejošklivější stavbu České republiky, jejíž autoři jsou Pavel Kupka a Karel Prager.

Národní divadlo bylo vybudované z národní sbírky a poprvé otevřeno v roce 1881. Architektem novorenesanční budovy byl Josef Zídek a na výzdobě se podíleli známí tehdejší umělci jako např. Josef Václav Myslbek, Mikoláš Aleš...





Nyní jsme se přesunuli na most Legií, který byl otevřen v roce 1901. Na obou jeho koncích se tyčí vždy dvě věže, které kdysi sloužily k vybíraní mýta. Most Legií tvoří devět klenebných oblouků z žulových kvádrů.


Pod mostem Legií se v půli Vltavy nachází Střelecký ostrov, jehož parková úprava byla v roce 2013 rekultivován a ministavby nově postavené..






Budova hostince.



 Tubus je výtah, který tu stojí právě od doby rekonstrukce.


Pohled na bok mostu Legií.

Bílá budova v pozadí jsou Sovovy mlýny. Toto místo je považováno za prostor, kde stál první pražský mlýn a v průběhu doby měnilo název podle majitele. Dnes se tam nachází muzeum Kampa, v jehož útrobách můžeme vidět díla Františka Kupky aj.


V dálce Karlův most.


Národní divadlo a most Legií


 Dětské hřiště, na kterém chválím to, že nevypadá jako většina ostatních a zdá se i zábavnější než ona většina hřišť s dlouhým seznamem certifikátů.



Empírová budova hostince byla postavena v roce 1812, ve třicátých letech byla ještě přistavěna terasa, kavárna a lodžie. Na průčelí dnes již kulturní památky stojí nápis "Nobis et posteritati. MDCCCXII.", což znamená "Nám i potomstvu. 1812.".




 Zdymadlo. Vlevo na fotografii Střelecký ostrov, vpravo levý břeh Vltavy a Janáčkovo nábřeží.

Žádné komentáře:

Okomentovat