neděle 20. srpna 2017

Toblerone

Toblerone je švýcarská značka čokolády, která typický tvar tyčinky s trojúhelníkovým průřezem. Jednotlivé kousky jsou odděleny a dají se odlamovat. V roce 2016 Toblerone mění tvar, aby výrobce snížil váhu a ušetřil. Výrobce čokoládových tyčinek Mondelez International se totiž rozhodl udělat mezi typickými čokoládovými jehlanky větší mezery. Zatím jen v Británii, kde se však změna u řady lidí nesetkala s nadšením. Čokoládových dílků je ve stejně velké krabičce méně a čokoláda je tak lehčí, hmotnost klesla až o 12 procent. Týká se to dvou typů balení prodávaných ve Velké Británii: z 400gramového se stalo 360gramové a z 170gramového pak 150gramové.

Čokoláda Toblerone obsahuje drobné křupinky medovo mandlového nugátu. Existují různé varianty, např. mléčná, hořká, bílá... Prodává se v obalech z tuhého papíru barevně odlišených podle druhu čokolády. Toblerone začali vyrábět v Bernu v roce 1908 Theodor Tobler a Emil Baumann a o rok později si ji zaregistrovali jako ochrannou známku. Název vznikl spojením Toblerova příjmení, města Bernu a italského výrazu torrone (turecký med). Trojúhelníkový tvar čokolády je inspirován švýcarskými horami, logo firmy nese obraz Matterhornu a medvěda, který je v bernském městském znaku. V roce 1970 se firma spojila s rakouským koncernem Suchard, od roku 1990 je majetkem americké společnosti Kraft Foods,od roku 2012 pod oficiálním názvem Mondelēz International. Je to jediná tradiční švýcarská čokoláda, která se ještě vyrábí na švýcarském území. V původní tovární budově sídlí Bernská univerzita a výroba byla přestěhována na předměstí Brünnen.

Balení čokolády Toblerone na fotografiích je 360 gramové, má mezi jednotlivými dílky větší mezery. Bylo pořízeno na trajektu pendlujícím mezi Velkou Británií a Francií a při jeho rozbalení asistuje panenka Grace, kterou mi darovala Nikky.








Žádné komentáře:

Okomentovat