čtvrtek 11. září 2014

Vzhůru k výšce / vížce

V sobotu 6. 9. byl v Jihlavě den otevřených dveří památek, tak jsem nemohla vynechat moji nejoblíbenější atrakci, tedy věž kostela sv. Jakuba Většího. Líbí se mi totiž i její schodiště, která jsou ještě stará a křivolaká a ne již nová, souměrná jako v mnoha jiných věžích, které jsem měla možnost navštívit. Šla i Chelsea, že ač malá, nebojí se výšky. A také, aby vám ukázala výhled z věže na Jihlavu.

Nahoře na ochozu.

Pohled na Masarykovo náměstí a na ulici Farní.

Masarykovo náměstí s Priorem. Nechápu, co pořád většina lidí proti Prioru má. Je to taková kuriozita a poznávací znamení města, a nestát tu, tak město zapadne v houfu jiných měst a není o čem mluvit a co ústně řešit.




Přecházíme ze zástavby do zeleně. V pravé části fotky se nachází lesopark Heulos se zoologickou zahradou. Lesopark vznikl v letech 1824 až 1826.



Glazované tašky na vysoké střeše kostela sv. Jakuba Většího . Pokud má střecha větší sklon než 60°, nemusí se počítat zatížení sněhem, protože na ní sníh nedrží a středověké stavby toho využívaly, jak můžete vidět i na jiných gotických chrámech, kostelích i domech.

Pro dnešek vše, pac a pusu,
Vaše Chelsea

Žádné komentáře:

Okomentovat