Stránky

pátek 29. března 2024

Přání k Velikonocům

Všem návštěvníkům blogu, pravidelným i náhodným, přeji krásné a pohodové prožití velikonočních svátků.





pátek 15. března 2024

Bill Greening - 25 let v Mattel Toys

 Dne 15. března 1999 začal pracovat Bill Greening u Mattel Toys. " Barbie byla po mém boku už dlouhou dobu, tedy od her s ní v dětství, založení sbírky a v dospělosti navrhování pro ni. Děkuji Barbii za mnoho let zábavy, půvabu a inspirace."

 Bill Greening je hlavním designérem pro Barbie Signature ve společnosti Mattel Toys. Nejen, že vytváří slavnou panenku, ale od roku 1988 také sbírá Barbie.  Velké množství jich vystavuje ve svém růžovém „pokoji Barbie“ na Long Beach. 

 Bill Greening je 52letý obyvatel Long Beach s kořeny v Orange County. Sám začínal jako sběratel Barbií a tento koníček ho přivedl k práci ve společnosti Mattel Toys. 

 Greening  je jako hlavní  návrhář zodpovědný za zhotovení prvního prototypu panenky, než se nová Barbie dostane do výroby. Spolupracuje s velkým týmem, který je tvořen tvůrci vzorků, návrháři, sochaři, vlasovými stylisty a malíři tváří,  aby návrhy dovedl k realizaci. 

 „Jakmile předložíme návrh a vedení ho schválí, pak je tu celý další tým, který převezme řízení,“ řekl, „a já s nimi spolupracuji, abych zajistil, že panenka zůstane věrná mé vizi".

 Od nápadu k momentu, kdy se Barbie objeví ve své krabici, to trvá 12 až 18 měsíců, řekl Greening. Návrháři přemýšlí vždy dopředu. Například v roce 2023 se už dívají panenky, které vyjdou v roce 2024 a přemýšlí již nad těmi, které vyjdou v roce 2025. 


 RANÉ VZPOMÍNKY 

Greeningův obdiv a fascinace Barbií začaly již v mladém věku. Vyrostl ve městě Orange v severním Orange County. Ve 3 letech vzal své  panenky Malibu Barbie, Skipper a PJ ven, aby si hrál v bazénu pro Barbie a nakonec do skutečného velkého bazénu. 
 "Hodně jsem si hrál s panenkami Barbie se svou sestřenicí Cindy, měla hodně Barbií," řekl. "Na společném hraní s Barbiemi se mi hlavně líbilo, že to opravdu podnítilo naši představivost a myslím, že to je právě, co se dnešním dětem na Barbie opravdu líbí, je to jako nástroj k vyprávění příběhů a využití vaší představivosti." 
 
V roce 1988 v 16 letech se Greening rozhodl začít sbírat panenky Barbie. Jeho příchod do sběratelského světa začal v Adventure City v Anaheimu (dříve nazývaném Hobby City), kde se v té době nacházelo muzeum panenek. Tam se dozvěděl o sběratelských knihách a výstavách panenek. 
 Greeningova osobní sbírka se exponenciálně rozrostla na více než 500 ks Barbie včetně jeho osobní oblíbenkyně Barbie č. 1 – vůbec první verze panenky, která byla vydána v roce 1959 se zlatými vlasy, černobílými plavkami a modrými očními stíny. 
 "Myslím, že téměř každý sběratel Barbie chce vlastnit první originál". 
V Greeningůvě růžovém „pokoji Barbie“ v Long Beach jsou panenky seřazené v prosklených skříních. V samostatných zásuvkách je úhledně schované různé oblečení, boty a další doplňky. 

 Ačkoli komunita sběratelů Barbie může být velmi soutěživá, Greening řekl, že je také velmi přátelská a sběratelé si navzájem pomohou najít vzácné panenky, které shánějí. Zatímco se zaměřuje hlavně na sbírání panenek, Greening také sbírá krabice od Barbie, ve kterých v průběhu let přišly. 
 "Velmi na nich miluji kresby, inspirovaly mě tak,  že jsem začal trénovat malbu a začal se jí věnovat". Greening začal navštěvovat umělecký obor Fullerton Junior College a najednou dostal nápad.
 „Říkal jsem si, že když přejdu z umění na módní návrhářství, možná bych jednou mohl získat práci u Mattelu,“ řekl. 

Nakonec přešel do Cal State Long Beach a v roce 1998 získal bakalářský titul v oboru módní návrhářství. 
 Long Beach se pak pro Greeninga stalo trvalým domovem a komunita, kterou vytvořil jako místní sběratel Barbie, mu pomohla získat práci v „Dreamhouse“ u Mattelu. Na jaře 1999 začínal jako asistent designéra, což byl podle něj splněný sen. 

 První panenka Barbie, kterou Greening navrhl, byla „Cool Clips Barbie“, která byla vydána v roce 2000. „Byl to velmi surrealistický okamžik, kdy jsem viděl svou první panenku, nevím, je to jako vaše první miminko,“ řekl Greening s velkým úsměvem. "Protože jsi měl v hlavě nápad, teď je v krabici a teď je na polici." 
 Ve stejném roce se Greening setkal se samotnou tvůrkyní panenky Barbie, s Ruth Handlerovou, na autogramiádě panenek a ukázal Handlerové svoji první navrženou Barbie. Greening řekl, že Handlerová byla "opravdu laskavá" a podepsala mu krabici s panenkou. 
 "Byl jsem tam s mámou, Lorane, čekali jsme hodinu ve frontě, abychom se setkali s Ruth," řekl. " 

 Od té doby Greening navrhl řadu dalších panenek a kolekcí. Vloni navrhl Barbie Tiny Turnerové, která se téměř okamžitě vyprodala. Mezi další celebrity, kterým pomohl proměnit se v panenky, patří Joan Jett, Debbie Harry, Cyndi Lauper a naposledy Sasha Calle, která hraje Supergirl ve filmu „Flash“. 
 "Calle byla velmi nadšená nejen z toho, že se stala první latinskoamerickou Supergirl, ale i z toho, že vznikla panenka v její podobě, byla to pro ni velká čest," řekl Greening. "Je zábavné, jak se to někoho takového dotkne." 

 Pokračoval také ve spolupráci s dalšími módními návrháři, jako je uznávaný návrhář Bob Mackie, stejně jako návrháři Tim Gunn, Trina Turk a designérské duo David a Philip Blond z New Yorku, také známé jako „The Blonds“. 

 Greening řekl, že inspiraci pro návrhy nachází všude, zejména v jižní Kalifornii. 
 Komunita sběratelů Barbie je dalším zdrojem inspirace, řekl Greening. Je to díky účasti na akcích, jako je každoroční Barbie Convention.
 Barbie je dnes jako značka inkluzivnější než kdy jindy, řekl. 

 Gigant hračkářského průmyslu si uvědomuje důležitost reprezentace a je „odhodlán dělat práci tak, aby inspiroval další generaci“, uvádí web firmy Mattel. Panenky Barbie, včetně Kenů, se nyní pohybují v různých typech těla, odstínech pleti, texturách vlasů, přicházejí s různými tvary obličeje, na invalidních vozících, s protetikami, naslouchátky a vitiligo. I letos debutovala první Barbie představující osobu s Downovým syndromem.

 "Myslím, že pouhá interakce s ostatními lidmi, kteří jsou zapálení pro Barbie, je také inspirující, protože to může podnítit nápad," řekl. "Nápady přicházejí odevšad." 

Nejznámější navržené panenky a kolekce od BIlla Greeninga;

Barbie Basics
Barbie Look
Barbie Star Trek
Barbie Holiday Dolls 2012, 2019
Barbie Hello Kitty
Barbie Tim Gunn
Barbie Cher 80's Bob Mackie
Barbie Birthstone
Barbie City Shine
Barbie City Shopper
Barbie Pop Life
Faraway Forest
Barbie Malibu od Triny Turk
Barbie Hippolyta - Wonder Woman